برهان خبر - استاد ژئوپلیتیک دانشگاه معتقد است گفتوگوهای ایران و اروپا «به یک دور ختم نخواهد شد و با توجه به تغییرات بینالمللی و روی کار آمدن ترامپ، اروپاییها تلاش میکنند گفتوگوها ادامه داشته باشد».
پشتپرده تلاش اروپا برای گفتوگو با ایران
7 آذر 1403 ساعت 10:43
برهان خبر - استاد ژئوپلیتیک دانشگاه معتقد است گفتوگوهای ایران و اروپا «به یک دور ختم نخواهد شد و با توجه به تغییرات بینالمللی و روی کار آمدن ترامپ، اروپاییها تلاش میکنند گفتوگوها ادامه داشته باشد».
به گزارش برهان خبر، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه اعلام کرد که نشست معاونان وزرای امور خارجه ایران، انگلیس، آلمان و فرانسه روز جمعه ۹ آذرماه در ژنو برگزار خواهد شد و موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در دستور کار این مقامات خواهد بود.
بقائی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفتوگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتوگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت در این دور از گفتوگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
گفته شده «مجید تختروانچی» معاون وزیر امور خارجه ایران سرپرست هیات ایرانی را در این نشست بر عهده دارد.
گفتوگوهای ژنو غافلگیرانه نبود
«عبدالرضا فرجیراد» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از نشست آتی معاونان وزرای خارجه ایران، آلمان، فرانسه و انگلیس اظهار کرد: از زمانی که دکتر پزشکیان روی کار آمد و رئیس جمهور شد، در کارزار انتخاباتیاش یک مساله را مطرح کرده بود که قصد دارد تعادلی را در رابطه با شرق و غرب ایجاد کند و با غرب گفتوگو میکند تا از این طریق تحریمها برداشته شود. بنابراین آنچه اکنون در عرصه سیاست خارجی و در قابل گفتوگوهای ایران و اروپا میبینیم دنبال همان راهبردی است که رئیسجمهور ایجاد کرده که بتواند مشکلات اقتصادی را حل کند.
وی یادآور شد: بنابراین مذاکرات ژنو غافلگیرانه نبوده که یکدفعه اعلام شده باشد، این موضوع در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک مطرح و تلاش شد از طریق دستگاه دیپلماسی کشور با اروپاییها تماس برقرار شود و گفته شد که ایران آماده گفتوگو است.
سفیر سابق ایران در نروژ با بیان اینکه «برنامهریزی برای مذاکرات ژنو در نیویورک انجام شده بود»، گفت: با توجه به برنامهریزیهای انجام شده، موضوعاتی مانند آژانس و شورای حکام نتوانست اثر منفی بگذارد و نهایتا طبق برنامه گفته شده این مذاکرات با حضور معاونان وزرای خارجه ایران، آلمان، فرانسه و انگلیس برگزار خواهد شد و احتمالا موضوع اصلی همکاری ایران و آژانس و پرونده هستهای ایران خواهد بود و موضوعات مرتبط با اوکراین و خاورمیانه در این مذاکرات مورد گفتوگو و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
گفتوگوها به یک دور ختم نخواهد شد
این دیپلمات پیشین همچنین ابراز کرد: معتقدم مذاکرات پیش رو به یک دور ختم نخواهد شد و ممکن است به دفعات برگزار شود که بعد از نشست روز جمعه مشخص خواهد شد. از سوی دیگر فکر میکنم با توجه به روی کار آمدن ترامپ اروپاییها نگران هستند که آمریکا خودش با ایران مذاکره کند، به همین دلیل حتما تلاش میکنند تا مذاکرات به بنبست نرسد و ادامه داشته باشد.
فرجیراد در ادامه با بیان اینکه «آمریکای بایدن رو به اتمام است»، اظهار داشت: اکنون آمریکای ترامپ دیگر به این مساله فکر نمیکند که ایران به روسیه موشک یا پهپاد ارسال کرده یا خیر بلکه به این فکر میکند که چطور با ایران گفتوگو کند تا مساله هستهای و امنیت نیروهای نظامی آمریکا در منطقه حل و تامین شود.
وی درباره عکس العمل و واکنش اروپاییها نسبت به ارتباطات ایران و روسیه به ویژه در حوزه نظامی نیز گفت: اروپاییها حساسیت و عکسالعمل در این مساله نشان داده و ایران را متهم کردند که به روسیه موشک ارسال کرده، گرچه ایران هم معتقد است چنین اقدامی انجام نشده است. علاوه بر این زلنسکی هم اعلام کرده که شواهدی ندارند که ایران به روسیه موشک ارسال کرده و یا روسیه از این موشکها استفاده کرده باشد.
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه افزود: اگر اروپاییها شواهدی دارند باید در نشست روز جمعه روی میز بگذارند و اگر نتوانند این موضوع را ثابت کنند طبیعتا باید اروپا تحریمهایی که به بهانه ارسال موشک به ایران تحمیل کردند از جمله تحریمهای هواپیمایی، کشتیرانی و بندرها و غیره را لغو کنند.
فرجی راد ادامه داد: با توجه به اینکه زمان قطعنامه ۲۲۳۱ هم رو به پایان بوده لازم است برای اینکه تحریمها برنگردد، ایران با اروپا به توافق برسد.
کد مطلب: 6774