شنبه ۲ تير ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۳
کد مطلب : 2660
جالب است ۰
برهان خبر - گفت و گوی برهان خبر در برنامه "راه حل" با احمد بخارایی، جامعه شناس و استاد دانشگاه در روزهایی ضبط شد که هنوز احراز صلاحیت ها اعلام نشده بود.
احمد بخارایی: نظام سیاسی مشروع باید توسط مردم پذیرفته شده باشد/ زنگ خطر در جامعه به صدا درآمده است
احمد بخارایی، استاد دانشگاه و جامعه شناس با در نظر گرفتن شرایط کنونی جامعه به این امر معتقد است که محبوبیت نظام سیاسی کنونی با یک روند نزولی دست به گریبان است و آنچه پی بینی می شود این است که میزان مشارکت مردم حدود 40 درصد خواهد بود.

او با تاکید بر اینکه زنگ خطر در جامعه به صدا درآمده است می گوید: نمی‌توانید عدالت را از جامعه جدا یا آن را از انقلاب منها کنید، عدالت خوب است، هر کسی که بگوید چه علی چه حسین بگوید چه مسیح.
این استاد دانشگاه یکی دیگر از چالش های موجود در جامعه را مدیریت اشتباه در حوزه سرمایه داری می داند و می گوید: 90 درصد سرمایه کشور در اختیار 10 درصد جامعه است و آن 10 درصد هم در اختیار 90 درصد جامعه و این عین بی عدالتی است.
به گفته بخارایی بی عدالتی که در جامعه وجود دارد به دنبال خود شکاف طبقاتی دارد و این شکاف طبقاتی، تبعات داد که از همان خانه شروع می شود؛ شما دارید نسل را نابود می کنید.
آنچه این جامعه شناس روی آن تاکید دارد این است که بحران مشارکت و مشروعیت دو روی یک سکه است و یکی از پایه های مهم مشروعیت این است که قدرت نظام سیاسی توسط مردم پذیرفته شود و این قدرت تبدیل به اقتدار شود. 
بخارایی این را هم اضافه می کند که یکی از شاخصه های نشان دهند اقتدار این است که ببینید مردم در موضوعات مهم مانند انتخابات تا چه میزان مشارکت می کنند.
او ادامه می‌دهد: در قانون گریزی با دو تا عامل مواجهیم، یک عامل درون قانونی و یک عامل برون قانونی. قانون باید به نحوی باشد که امکان تفسیر و توجیه وجود داشته باشد البته این هم مهم است که چه کسی قانون را تفسیر می کند.
این استاد دانشگاه معتقد است که کسانی که می‌خواهند مجری باشند و قانون را تفسیر کنند باید ویژگی های منحصر به فردی داشته باشند و به نوعی در این حوزه نیاز به شایسته سالاری داریم اما چون این امر اتفاق نمی افتد، قانون ملعبه دست افرادی می شود که آن را به نفع گروهی یا جناحی تفسیر می شود.
 
این جامعه شناس می افزاید: وقتی شما شاهد دفع اجتماعی هستید، یعنی به‌تعبیری جدا از مهاجرت کردن با افرادی روبه‌رو می‌شوید که فقط قصد رفتن دارند، انگار که بخواهند بگویند بالاتر از سیاهی رنگی نیست. از طرفی شما نباید از افزایش آمار خودکشی بگذرید، جامعه دو قطبی شده را توجه کنید، این بدترین وضعیت برای یک جامعه است که در جامعه ما اتفاق افتاده، انگار در یک جامعه مردم علیه یکدیگر لشگرکشی می‌کنند.
بخارایی می‌گوید: احساس فقر رابطه جدی با جامعه دارد، این احساس در جامعه ای شکل می‌گیرد و که افراد جامعه شاهد بی عدالتی هستند و می بینند که برخی از افراد صاحب خانه های بزرگ و ماشین های خوب هستند اما آنها ندارند.
این استاد دانشگاه ادامه می دهد: این بی عدالتی در سایر بخش های جامعه هم دیده می شود مثل زمانی که افراد در زمان استخدام فرصت حضور در یک شغل خوب با درآمد خوب را به دلیل اختلاف طبقاتی از دست می دهند.
او با اشاره به اینکه این تفاوت ها و احساس فقیر بودن ممکن است به جرم بی انجامد تاکید می کند که فقر در روستاها هم وجود دارد با این تفاوت که در روستا فقر به جرم نمی انجامد.
اما باید پذیرفت مفاهیمی که در ذهن جوان امروز شکل گرفته متفاوت از قبل است، چراکه وارد دنیای جدید اینترنتی و ارتباطات بدون مرز شده است، لذا انگار این جوان در خلا به سر می‌برد و این شرایط بیشتر نزدیک به وضعیت آنومیک یا بی‌هنجارانه است.
 



 
https://borhankhabar.ir/vdcf.vd0iw6dvxgiaw.html
نام شما
آدرس ايميل شما