برهان خبر - مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت ایران برای اولین بار در بیش از یک سال گذشته تمایلش را برای شرکت در «گفتوگویی جدی» با ناظر هستهای سازمان ملل نشان داده است؛ اقدامی که بیانگر کاهش تنشها میان تهران و واشنگتن میباشد.
به گزارش برهان خبر به نقل از ایسنا، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با روزنامه فایننشال تایمز با اشاره به مذاکراتی که در ایران داشته است، عنوان کرد: «پس از برگزاری مذاکرات، تهران و ناظر هستهای سازمان ملل که ماهها روابط پرتنشی را پشت سر گذاشتهاند، احتمالا وارد مرحله متفاوتی شوند.»
وی افزود: «ظاهرا تهران مشتاق است تا درباره مسائل ملموسی گفتوگو و رایزنی کند.»
روزنامه فایننشال تایمز دلیل این تغییر رویه را احتمالا سفر «رافائل گروسی» به تهران و دیدارش با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دانست؛ دیداری که تقریبا در اوایل اردیبهشت ماه و در اوج تنش میان ایران، رژیم صهیونیستی و ایالات متحده انجام شده بود.
گروسی در ادامه اظهاراتش گفت که حس میکند فرصتی برای حلوفصل برخی از اختلافات از جمله «بهبود توانایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی جهت نظارت بر فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران» وجود داشته باشد.
او با تاکید بر اینکه آمریکا و ایران همچنان به باز نگهداشتن یک «کانال دوجانبه» ادامه میدهند، افزود: «من چنین درکی را از آنها میبینم که بهتر است تا حدی تعامل داشته باشیم تا اینکه بخواهیم به مسیر کاملا متفاوتی ادامه دهیم که منجر به تشدید بیشتر تنشها و حتی شاید موقعیت خطرناکتر مثل جنگ شود. این مسئله بسیار مهم است که ما دوباره پس از چند ما گفتوگو، مجددا با هم ارتباط برقرار کردهایم.»
روزنامه فایننشال تایمز در ماه ژانویه ادعا کرد که مقامات ارشد آمریکا و ایران «گفتوگوهای غیرمستقیم محرمانهای» را در عمان برگزار کردهاند زیرا هر دو طرف به دنبال جلوگیری از گسترش جنگ منطقه به یک درگیری تمامعیار بودند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اشاره به هفتم اکتبر – آغاز عملیات طوفانالاقصی و شروع جنایات جنگی رژیم صهیونیستی – گفت: «ایران از هفتم اکتبر مقیاس یا سرعت فعالیت هستهای خود را تغییر نداده است. همچنین هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد آیا ایران به سمت یک برنامه تسلیحاتی حرکت کرده یا اکنون در حال حرکت یا برنامهریزی برای آن است.»
گروسی در ادامه با این ادعا که «تهران اکنون مواد شکافتپذیر کافی جهت تولید حدود سه بمب هستهای را در عرض چند هفته دارد»، افزود: «نوساناتی در تولید اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی وجود داشته اما این تغییرات چیز چشمگیری نبوده است. آنچه که ما مشاهده میکنیم یک روند ثابت است. آنها در گذشته سریعتر بودهاند اما آنچه ما اکنون شاهدش هستیم روند ثابتی است. این برنامه در حال رشد است و بیشک بزرگتر، عریضتر و قویتر میشود.»