برهان خبر - شورای امنیت سازمان ملل به درخواست سوریه، برای بررسی تحرکات تروریستها نشست ویژهای برگزار کرد.
به گزارش برهان خبر، چهارشنبه هفته گذشته و ساعاتی پس از اعلام خبر آتشبس میان حزبالله لبنان و رژیم صهیونیستی، اخبار انجام شدن عملیات گستردهای توسط گروه تروریستی «تحریر الشام» در شمال غرب سوریه و استان حلب منتشر شد.
این گروهک تروریستی که پیشتر با نام "جبهه النصره" شناخته میشد در روزهای اخیر پیشروی زمینی به سمت مراکز استقرار ارتش سوریه در غرب حلب را آغاز کرد. علاوه بر «تحریر الشام» نام چندین گروهک تروریستی دیگر که همپیمان با این تروریستها بودند نیز در میان حملهکنندگان به حلب دیده میشود. علاوه بر این، برخی گزارشها حاکی از آن است که گروه موسوم به «ارتش ملی سوریه» متشکل از تروریستهای سوری تحت حمایت ترکیه نیز در کنار گروه تحریر الشام در نبردها مشارکت دارند.
در پاسخ به این حملات، ارتش سوریه با پشتیبانی نیروی هوایی روسیه، حملات هوایی گستردهای به مواضع تروریستها انجام داده و بسیاری از استحکامات آنان را مورد هدف قرار داده است. برخی گزارشها حاکی از این است ارتش سوریه در حال آمادهسازی برای مقابله با پیشروی تروریستها و دفاع از خطوط مقدم خود در حلب است. این نبردها بهویژه در حومه غربی حلب و مناطق استراتژیک نزدیک به مرزهای ترکیه شدت یافته و هنوز در جریان است.
از سوی دیگر، شورای امنیت سازمان ملل به درخواست سوریه، امروز نشست ویژهای برای بررسی تحولات جاری در این کشور برگزار کرد.
«رابرت وود»، معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل که ریاست دورهای شورای امنیت این سازمان را برعهده دارد، نشست ویژه شورای امنیت برای بررسی تحولات سوریه را آغاز کرد.
روسیه: حمله هماهنگ شده تروریستهای خارجی به سوریه برای غرب اهمیتی ندارد
«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت گفت: «پیش از شروع نشست جاری، میخواهم توجه شما را به سیاست غیرقابل ریاست جمهوری آمریکا جلب کنم. هیچ کشور غربی، از جمله آمریکا، از برگزاری نشست جاری حمایت نکرده است.»
او افزود: «بهنظر میرسد تحولات جاری در سوریه و حمله هماهنگ شده تروریستهای خارجی به این کشور برای کشورهای غربی اهمیتی ندارد.»
نماینده روسیه تصریح کرد: «نشست جاری، یک نشست نمادین نیست. با این وجود، رئیس جمهور آمریکا بدون حمایت از برگزاری نشست جاری، در اقدامی وقیح و غیرقانونی که بدون هماهنگی با دیگر اعضای شورای امنیت صورت گرفته است، خواستار حضور نماینده کلاه سفیدان در نشست جاری شده است.»
نبنزیا افزود: «کلاه سفیدان، یکی از عوامل اصلی تهمتهای شکل گرفته و بیاساس علیه دولت سوریه هستند، آنها هیچ تخصصی برای اظهارنظر درباره مسائل درحال وقوع در حلب ندارند و در چنین شرایط حساسی، درحالی که شورای امنیت باید اتحاد خود دربرابر تروریسم را نشان دهد، آمریکا بهدنبال سیاسی کردن بحث جاری و ایجاد تفرقه است.»
او تصریح کرد: «سیاست آمریکا، شایسته یک عضو دائمی شورای امنیت نیست.»
پدرسون: نیروهای سوریه خطوط دفاعی در حماه ایجاد کردهاند
«گیر پدرسون» فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه در نشست جاری گفت: «در هفتههای اخیر، تغییرات گستردهای در سوریه صورت گرفته است. ماهیت این تغییرات بسیار خطرناک است. تا این لحظه، مناطق بسیاری تحت کنترل بازیگران غیردولتی، از جمله تحریر الشام آمده است.»
او افزود: «این گروهها کنترل مناطق محل زندگی ۷ میلیون شهروند سوری از جمله حلب، یکی از شهرهای کلیدی سوریه را در دست گرفتهاند. در ۲۷ام نوامبر، گروههای مخالف (تروریست) با حملات پهپادی، زمینی و ترکیبی تقریبا همه مناطق حلب و ادلب را تصرف کردند.»
پدرسون تصریح کرد: «نیروهای سوریه خطوط دفاعی در حماه ایجاد کردهاند. اما بسیاری از گروهها درحال پیشروی به سوی حماه هستند.حملات به مناطق غیرنظامی و تأسیسات غیرنظامی از جمله بیمارستانها شدت گرفته است.»
او افزود: «در حملات تحریر الشام از پهپاد استفاده شده و شماری غیرنظامی کشته شدهاند.»
پدرسون تصریح کرد: «در هفته جاری حملات هوایی اسرائیل مناطقی در دمشق و خط مرزی سوریه و لبنان را هدف قرار داده است. دولت سوریه اعلام کرده که تروریستها خطری جدی علیه تمامیت ارضی سوریه و امنیت منطقه هستند. ایران و روسیه از سوریه حمایت کردهاند. در ابتدا، مخالفین (تروریستها) علت حملات خود را، دفاع از خود اعلام کردند، اما اکنون خواستار ادامه یافتن حملات تا زمان مذاکره با دولت سوریه شدهاند.»
او افزود: «آمریکا که در سوریه نیرو دارد، اظهار داشته که در این تحولات نقشی نداره و خواستار تنش زدایی شده است.»
پدرسون همچنین گفت: «شرایط بسیار خطرناک است. اما باید بدانید که این تحولات، واکنشهای مختلفی در بین شهروندان سوریه برانگیخته است و بسیاری خشمگین و در هراس هستند، برخی نیز امیدوار تغییر هستند.»
او تصریح کرد: «گزارش مختلفی از هراس شهروندان سوریه درباره تصرف شهرهای خود توسط گروههای مذکور منتشر شده است. همزمان تصاویری از آزادی بسیاری از زندانیان و البته به بند کشیده شدن اسرای جنگی توسط تحریر الشام منتشر شده است.»
پدرسون اظهار داشت: «برخی درحال بازگشت به سوریه هستند، از طرفی، بسیاری آواره شدهاند. بسیاری نگران آینده نامشخص سوریه هستند. پیام اصلی من ساده است. ما به تنش زدایی نیاز داریم.»
او افزود: «از همه طرفین میخواهم تا از غیرنظامیان دفاع کنند و به زیرساختهای غیرنظامی صدمهای وارد نشود. جنگ ۱۴ ساله در سوریه نشان داده که هیچ گروهی در سوریه نمیتواند از طریق اقدام نظامی به راه حل برسد.»
پدرسون اظهار داشت: «در پیام دوم خود میگویم که تنش زدایی باید از طریق راهکار سیاسی صورت بگیرد. مدیریت تنش کافی نیست، باید راهکار سیاسی مشخص وجود داشته باشد.»
او گفت: «از همه طرفین میخواهم تا همسو با قطعنامه ۲۲۵۴ از خونریزی جلوگیری کنند. در همین راستا با طرف سوری و بازیگران بین المللی در ارتباط بودم و به زودی برای دیدار با مقامات ارشد کشورهای منطقه به خاورمیانه سفر خواهم کرد.»
پدرسون در آخر تصریح کرد: «از همه طرفین میخواهم به دنبال حل بحران و درگیری کنونی باشند. هیچ راهکار نظامی برای حل این بحران وجود ندارد.»
روسیه: تحریر الشام توافق سال ۲۰۲۰ را نقض کرد
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل مجددا در جلسه شورای امنیت به سخنرانی پرداخت و گفت: «متأسفیم که فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه نتوانست آشکارا شرایط کنونی را محکوم و حملات تروریستی جاری علیه سوریه را به درستی تروریستی اعلام کند.»
او تصریح کرد: «در ۲۷ نوامبر، تحریر الشام توافق سال ۲۰۲۰ را نقض کرد و با حمله به شمال غربی سوریه، هزاران تروریست بخش هایی از غرب سوریه از جمله حلب را تصرف کردهاند. ما این حملات تروریستی را محکوم میکنیم.»
نماینده روسیه افزود: «همواره دربرابر همکاری تروریستهای بین المللی واقع در نزدیکی حلب هشدار دادیم اما کشورهای غربی با تنفر خود از دولت سوریه، با همکاری به این تروریستها ادامه دادند و با سواستفاده از تنش ها در لبنان، از این فرصت برای حمله به سوریه و خیانت به این کشور استفاده کردند.»
او تصریح کرد: «خاورمیانه که از هفتم اکتبر در شرایط بحرانی قرار دارد، اکنون با بحرانی در سوریه روبرو است. با شروع حملات تروریست ها، ارتش سوریه و نیروی هوایی روسیه با حملات دقیق، تروریستها را هدف قرار دادهاند. از زمان شروع این حملات بیش از ۴۰۰ تروریست به هلاکت رسیده و ۶۰۰ تروریست دیگر مصدوم شده اند.»
نبنزیا افزود: «صرف نظر از کمک خارجی به تروریست ها، دشمن شکست خواهد خورد. براساس گزارشات منتشر شده، آمریکا و متحدان آن درحال کمک به تروریست ها هستند. به نفع کشورهای غربی است تا نقش خود در تحولات سوریه را شفاف سازی کنند. اوکراین نیز درحال تسلیح تروریست ها است.»
او تصریح کرد: «همواره دربرابر تعلیم تروریست ها توسط اوکراین هشدار داده بودیم. همکاری بین تروریست ها و اوکراین از تنفر آن ها از سوریه و روسیه نشأت می گیرد. امروز گزارش های مختلفی منتشر شد که نشان می داد نیروهای تحریر الشام توسط نیروهای ویژه اوکراین تعلیم دیده اند.»
نبنزیا تصریح کرد: «تروریست ها به همکاری خود با اوکراین افتخار می کنند. کییف تحت حمایت غرب، به فضایی برای حمایت از تروریست ها تبدیل شده که امنیت جهانی را تهدید می کند.»
او افزود: «تحولات اخیر در سوریه، خطرات ناشی از سیاست آمریکا و متحدان آن برای حضور غیرقانونی در سوریه تحت عنوان مبارزه با تروریسم را نشان می دهد. آمریکا با حضور غیرقانونی در سوریه، درحال نقض تمامیت ارضی این کشور است و آمریکا همچنان به دنبال اشغال سوریه برای استفاده از منابع نفتی این کشور است. واشنگتن از هر فرصتی برای ایجاد هرج و مرج در سوریه استفاده می کند.»
نبنزیا تصریح کرد: «آمریکا همزمان با حمایت از تروریست ها به دنبال سفیدشویی از جنایات تحریر الشام است. واشنگتن این گروه تروریستی را جنبشی معتدل و مخالف با سوریه اعلام کرده، اما تحریر الشام با اقدامات وحشیانه خود، اعتدال خود را به خوبی نشان داده است.»
او گفت: «آمریکا و کشورهای وابسته به آن باید صریحا از سوریه حمایت و حملات تروریست ها را محکوم کنند. استفاده از تروریست ها برای کسب اهداف ژئوپلیتیک به ضرر حامیان و عاملان آن تمام می شود.»
نبنزیا تصریح کرد: «ما به همکاری نزدیک خود با ایران، ترکیه و سوریه تحت فرمت آستانا ادامه داده ایم که نشان دهنده نگرانی مشترک ما درباره خطرات ناشی از تشدید تنش ها در سوریه است.»
او افزود: «ما خواستار بازگشت به توافق آتشبس ۲۰۲۰ هستیم. تنها راه دیپلماتیک برای پایان دادن به بحران سوریه، توقف حضور نیروهای خارجی در این کشور است.»
انگلیس: نگران تشدید اوضاع در سوریه هستیم
نماینده انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل تصریح کرد: «نشست امروز شورای امنیت نشاندهنده خطرناک باقیماندن سوریه است. ما نگران تشدید اوضاع در این کشور هستیم.»
او بدون اشاره به توحش تروریستها یا محکوم کردن این حملات، مدعی شد: «ما نگران تشدید حملات سوریه و روسیه علیه غیرنظامیان هستیم.»
نماینده انگلیس مدعی شد: «تا زمان نابودی تسلیحات شیمیایی سوریه، این شورا باید روی تهدیدات جاری ناشی از سوریه متمرکز باقی بماند. ما از همه طرفین میخواهیم تا به قوانین بینالمللی پایبند باشند. تشدید تنش به جابهجایی اجباری بیشتر شهروندان سوریه و زجر بیشتر خواهد انجامید.»
او که به اقدامات تروریستها اشارهای نکرد، با یاد کردن از این تحولات به عنوان «تشدید تنش»، گفت که شرایط انسانی در شمالغربی سوریه بحرانی باقی مانده است.
نماینده انگلیس مجددا بدون اشاره به حمایت آشکار غرب از تروریستها، مدعی شد: «توقف جنگ به معنای صلح نیست. فقط یک راهکار سیاسی به حل بحران سوریه خواهد انجامید. رژیم اسد با حمایت ایران و روسیه به شکل گرفتن تنشهای کنونی دامن زده است. چشمانداز این درگیری مشخص نیست، اما جنگ ۱۳ ساله اخیر نشان داده که هیچیک از طرفین نمیتواند از طریق اقدام نظامی به راهکاری باثبات برسد.»
فرانسه: بحران انسانی در سوریه شدت گرفته است
نماینده فرانسه در نشست شورای امنیت تصریح کرد: «با نگرانی شدید از نزدیک تحولات جاری در سوریه را دنبال میکنیم. همه طرفین موظف هستند تا از قوانین بینالمللی پیروی کنند. راهکار سیاسی، تنها راهکار ممکن برای پایان دادن به بحران سوریه است. هرگونه تشدید تنش به افزایش زجر و عذاب شهروندان سوریه خواهد انجامید.»
او در ادامه بدون اشاره به نقض پیمان آتشبس ۲۰۲۰ از سوی تروریستها و در تلاشی برای مقصر جلوه دادن دولت سوریه، مدعی شد: «در روزهای اخیر، دولت سوریه و متحدان آن به مناطق پرجمعیت در حلب و ادلب حمله هوایی کردهاند. از هیچ تلاشی برای جلوگیری از تلفات غیرنظامی نباید دریغ کرد.»
نماینده فرانسه افزود: «تشدید تنشها به تعمیق بحران انسانی در سوریه دامن زده است.»
او همچنین بدون اشاره به کمک تسلیحاتی آمریکا به تروریستها و حمایت غرب از تحریر الشام، مدعی شد: «تشدید درگیری ها نشاندهنده ضعف دولت سوریه است. مخالفت دمشق با هرگونه راهکار سیاسی به شرایط کنونی دامن زده است.»
نماینده فرانسه مدعی شد: «ما خواستار صلح در سوریه هستیم. باید قطعنامه ۲۲۵۴ اجرا شود. سوریه باید به تعهدات خود عمل کند. ما آماده هستیم تا در صورت مشاهده اقدامات موثر، تحریمها علیه سوریه را برداریم.»
چین: تصرف کنسولگری ایران در حلب ناقض قوانین بینالمللی است
نماینده دائم چین در سازمان ملل در نشست ویژه شورای امنیت پیرامون تحولات سوریه، اظهار داشت: «پیش از هر چیزی میخواهم مخالفت چین با اقدام یکجانبه آمریکا به عنوان رئیس میاندورهای شورای امنیت برای دعوت از نماینده کلاهسفیدان به نشست شورای امنیت را ابراز کنم. از حضور نمایندگان ایران، ترکیه و سوریه در این نشست استقبال میکنیم. حملات تروریستها به ادلب، حلب و دیگر نقاط سوریه، شرایط آرام چندسال اخیر در این کشور را مختل کرده است.»
او افزود: «شرایط کنونی به تشدید بحران انسانی در سوریه دامن خواهد زد. تصرف کنسولگری ایران در حلب توسط شبهنظامیان تروریست، ناقض قوانین بینالمللی است و چین این اقدام را محکوم میکند. تروریسم دشمن مشترک جهان است. جامعه جهانی باید در حل بحران سوریه و حمایت از این کشور برای مقابله با تهدیدهای ناشی از تروریستها، متحد باشد. چین از کشورهای جامعه جهانی میخواهد تا از ارسال سلاح به تروریستها و تجهیز آنها جلوگیری کند.»
نماینده چین تصریح کرد: «جامعه جهانی باید به حق حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارد. کشورهای جامعه جهانی باید فورا تحریمهای خود علیه سوریه را لغو کنند. چین مجددا از جامعه جهانی میخواهد تا از راهکار سیاسی تحت راهبری سوریه حمایت کند.»
آمریکا: از نزدیک تحولات در سوریه را دنبال میکنیم
معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت، تصریح کرد: «از نزدیک تحولات در سوریه را دنبال میکنیم.»
او که کشورش بهطور غیرقانونی سوریه را اشغال کرده است، مدعی شد: «سوریه تحت حمایت ایران، روسیه و حزبالله، جنگی داخلی راه انداخته است. همه طرفین در جنگهای دیگر تضعیف شدهاند. پس تلاش بازیگران دیگر در سوریه برای استفاده از این فرصت جای تعجب ندارد. مخالفت دولت سوریه با راهکار سیاسی و پافشاری او برای وابسته باقیماندن به روسیه و ایران، به شرایط کنونی دامن زده است.»
وود مجددا مدعی شد: «حملات اخیر شورشیان تحت راهبری تحریر الشام - که هیچ ربطی به آمریکا ندارد - یک گروه تروریستی است. به دفاع از نیروهای آمریکا و جلوگیری از شکلگیری دوباره داعش ادامه خواهیم داد. خواستار پاسداری از غیرنظامیان هستیم.»
ادعای معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل مبنیبر عدم ارتباط واشنگتن با تحریر الشام در حالی است که، طبق گزارش منابع غربی، تروریستها در حال استفاده از تجهیزات پیشرفتهی آمریکایی هستند که بدون تعلیم و دریافت کمک از کارشناسان غربی از جمله اوکراین، غیرممکن بود.
وود در ادامه مدعی شد: «از همه طرفین میخواهیم با سازمانهای مستقل برای یافتن افراد گمشده از جمله زندانیان در سوریه همکاری کنند. بسیاری از این افراد به طور غیرقانونی زندانی شدهاند.»
او مجددا مدعی شد: «تروریستی بودن تحریر الشام، اقدامات دولت سوریه و حامیان روسی آن را توجیه نمیکند. حملات هوایی ارتش سوریه با کمک روسیه به کشتار غیرنظامیان انجامیده است.»
وود بدون اشاره به اقدامات تروریستها، گفت: «باید سوریه و حامیان آن را با عواقب اقدامات خود مواجه کنیم. دولت سوریه به جای گفتوگو با مخالفین خود، از ایران، روسیه و حزبالله کمک گرفته است. روسیه همواره مانع مذاکرات بین سازمان ملل و سوریه شده است. تا زمان مخالفت بشار اسد (رئیسجمهور سوریه) با نقش داشتن همه شهروندان سوریه در این کشور، سوریه آرام نخواهد بود.»
او مدعی شد: «با متحدان خود در منطقه در حال گفتوگو هستیم تا تنشها در سوریه کاهش پیدا کند.»
سوریه: حمله تروریستها با چراغسبز ترکیه و اسرائیل صورت گرفت
نماینده سوریه در نشست شورای امنیت اظهار داشت: «شکست آمریکا در ایفای نقش خود به عنوان رئیس میاندورهای شورای امنیت را محکوم میکنیم. آمریکا بدون پیروی از قوانین شورا، درحال برگزاری نشستی سیاسی است تا به یکی از اعضای سازمان ملل ضربه بزند.»
او افزود: «علاوهبر این، شما درحال تلاش برای از بین بردن توجهها روی حمایت بینهایت آمریکا از رژیم اشغالگر اسرائیل و جنایات وحشیانه آن هستید. این مسئله، اعتبار آمریکا پیرامون مسائل بشردوستانه و حقوق بشر را از بین میبرد.»
نماینده سوریه تصریح کرد: «شما (آمریکا) از حضور همه گروههای مردمی سوری در سازمان ملل جلوگیری کردید و فقط از کلاهسفیدان حمایت میکنید. دعوت از حامیان تحریر الشام برای حضور در شورای امنیت، توهین به شورای امنیت و خود آمریکا است. اگر در اظهارات من شک دارید، اجازه دهید به سخنان مارک تلر، سخنگوی اسبق وزارت خارجه آمریکا اشاره کنم. او در سال ۲۰۱۶ اذعان کرد که گروه کلاهسفیدان به گروههای تندرو که تهدیدی علیه آمریکا هستند، وابسته است.»
او افزود: «دشمنی آمریکا با سوریه باعث شده تا واشنگتن از هر کسی که به دنبال توهین به سوریه است، برای حضور در شورای امنیت دعوت کند. حامیان اظهارات کلاهسفیدان و گروهی که به دنبال شنیدن اظهارات این افراد تحت عنوان آزادی بیان هستند، همان افرادی هستند که دانشجویان مخالف نسلکشی در غزه را در آمریکا سرکوب کردند.»
نماینده سوریه تصریح کرد: «پس از حمله تحریر الشام، گروهی تروریستی با مشارکت دیگر گروههای تروریستی که هزاران تروریست خارجی را شامل میشود به شمال سوریه، در اینجا حضور پیدا کردهایم. هدف این گروهها، اشغال خط بینالمللی ام ۵ (M۵)، خط متصلکننده شمال سوریه به جنوب آن است.»
او افزود: «این حمله تروریستی پس از گسترش تروریستها در مرزهای شمالی سوریه و حمایت خارجی از آنها، از جمله ارائه تسلیحات سنگین و فناوریهای مدرن و خطوط لجستیک صورت گرفته است. تحریر الشام و دیگر گروههای تروریستی درحال پیروی از فرمان خارجی برای تصرف حلب هستند. این حملات نشاندهنده استفادهی کشورهای خارجی از تروریسم برای مداخله در سوریه است.»
نماینده سوریه تصریح کرد: «این حمله تروریستی بدون چراغ سبز ترکیه و اسرائیل صورت نمیگرفت. آیا کشورهای عضو سازمان ملل حمله تروریستی به کشورهای خود را تحمل میکردند؟ این حملهی تروریستی باعث وحشت شهروندان حلب شده است. بسیاری گریختهاند. هزاران خانواده آواره شدهاند.»
او افزود: «تروریستها همچنین دانشگاهها، دانشجویان و اساتید را آماج حملات خود قرار دادهاند که به شهادت بسیاری از دانشجویان انجامیده است. اما جنایات تروریستها به این اقدامات محدود نشده است. آنها زندانیان و مجرمان بسیاری را با هدف ایجاد بیثباتی و ترس در بین غیرنظامیان، آزاد کردهاند. آنها به دنبال تحمیل تفکرات تکفیری خود از جمله خرید و فروش زنان هستند. شهروندان حلب همواره با این دیدگاه مخالفت کردهاند و چنین تفکراتی نباید به دیگر شهرهای سوریه تحمیل شود.»
نماینده سوریه تصریح کرد: «همواره با سازمان ملل برای مقابله با تروریسم و حفظ امنیت جامعه جهانی، همکاری کردهایم. اما تمایل برخی از کشورها برای استفاده از تروریسم در جهت اهداف خود و عدم اراده سیاسی این کشورها برای پایان دادن به سیاستهای خصمانه خود علیه سوریه، باعث شده تا تروریستها در پایگاههای غیرقانونی کشورها در سوریه قرار بگیرند.»
او افزود: «حمله جاری باعث شده تا مجددا از شورای امنیت بخواهیم تا حملات تروریستی را محکوم کرده و از کشورهای حامی این تروریستها بخواهد تا از این سیاست خود دست بکشند و دیگر غیرنظامیان را به اسارت نگیرند.»
نماینده سوریه تصریح کرد: «حمله تروریستها به حلب، ناقض قوانین بینالمللی است. از شورای امنیت میخواهیم تا این حمله را محکوم کند.»
او افزود: «سوریه هرگونه تلاش برای سفیدجویی از اقدامات تروریستها و تغییر نام این گروهها و شورشی نامیدن آنها را محکوم میکند. از شورای امنیت میخواهیم تا کشورها را وادار به پیروی از تعهدات خود برای مقابله با تروریسم کند.»
نماینده سوریه تصریح کرد: «سوریه، روی نیاز به قرار گرفتن سازمانهای حامی این تروریستها و خدمات ارتباطیای که به تحریر الشام ارائه میکنند در فهرست شورای امنیت، تأکید میکند. ارتش، دولت و ملت سوریه روی حق خود برای دفاع از تمامیت ارضی خود تأکید میکنند. سوریه از هیچ تلاشی برای پاسداری از شهروندان خود در برابر تروریستها دریغ نخواهد کرد.»
او افزود: «این حق مشروع هر کشوری است و همه کشورها از این حق برخوردارند. حامیان تروریسم در سوریه باید بدانند که سوریه همواره با تروریسم مقابله کرده است و این مسئله به ضرر حامیان تروریسم خواهد بود.»
نماینده سوریه همچنین گفت: «در پاسخ به اتهامات برخی از هیأتها، باید تصریح کنم که سوریه به راهکار سیاسی در راستای منفعت ملت خود پایبند است. در همین راستا، سوریه در حال همکاری نزدیک با سازمان ملل و نمایندگان آن است.»
او در آخر گفت: «هیچ راهکار سیاسی برای مقابله با داعش یا تحریر الشام وجود نخواهد داشت.»
ترکیه: به دنبال آرامش در حلب بودهایم
نماینده ترکیه در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت، مدعی شد: «درگیریهای سوریه که در چهاردهمین سال خود به سر میبرد، نشاندهندهی هزینه انفعال سیاسی است. این درگیری از خواست سرکوب شدهی شهروندان سوریه نشأت میگیرد. بدون اتحاد و آشتی ملی، سوریه در بحران کنونی باقی خواهند ماند.»
او افزود: «حملات ادامهیافتهی اسرائیل علیه منطقه، شرایط حساس منطقه را بحرانیتر کرده است. تحولات دردناک از هفتم اکتبر تاکنون، واقعیتی انکارناپذیر را آشکار ساخته است. در زمان نبود راهکار سیاسی، بحرانها مجددا شکل خواهند گرفت. همین مسئله باید باعث اتحاد ما برای حل مسئله سوریه شود.»
نماینده ترکیه مدعی شد: «عدم خواست دمشق برای همکاری سیاسی با مخالفین خود، یکی از عاملین شکل گرفتن شرایط کنونی است. در همین حین، تروریستها درحال سوءاستفاده از شرایط کنونی هستند که تهدیدی جدی علیه امنیت منطقه هستند.»
او افزود: «با شرکت در پروسهی آستانه، به دنبال تنشزدایی بودیم و به آتشبس رسیدیم. از سال ۲۰۱۷، ترکیه با رسیدن به توافق با شرکای خود در پروسه آستانه توانست به کاهش تنش در حلب کمک کند. متأسفانه فرصت ایجادشده برای گفتوگو بین دمشق و مخالفین خود، از بین رفت.»
نماینده ترکیه اظهار داشت: «ترکیه همواره به دنبال آرامش در حلب بوده است. در برابر حمله به حلب و تشدید تنشها هشدار داده بودیم. ترکیه از شکل گرفتن این حملات حمایت نکرده است. همچنین خواستار تنشزدایی هستیم.»
او افزود: «سراسر سوریه در خطر تکهتکه شدن قرار دارد. بازگشت داعش تهدیدی جدی است. شرایط کنونی میتواند امنیت منطقه را به خطر اندازد.»
نماینده ترکیه تصریح کرد: «شرایط کنونی غیرقابل قبول است. باید به راهکاری واقعی در سوریه دست یابیم.»
او گفت: «جنگ در سوریه نباید تشدید پیدا کند. همه کشورها و طرفین باید به دنبال ایجاد صلح پایدار در سوریه باشند. جنبشهای جداییطلب در سوریه، ملیگرا یا دموکراتیک نیستند. چرخهی حمایت از تروریستها در سوریه باید متوقف شود. قطعنامه ۲۲۵۴ باید اجراء شود.»
نماینده ترکیه تصریح کرد: «ما همچنین در تلاش برای برقراری گفتوگو با سوریه هستیم. اما متاسفانه این درخواست تاکنون از سوی دمشق پذیرفته نشده است. حضور تروریستها در سوریه، خطری جدی علیه ترکیه است.»
او افزود: «ترکیه به همکاری با همه بازیگران مربوطه برای جلوگیری از تشدید تنشها ادامه خواهد داد. وزیر خارجه ترکیه با همتایان ایرانی و روسی خود برای برگزاری نشست آستانه در آینده نزدیک توافق کرده است. ترکیه به حمایت از تمامیت ارضی سوریه پایبند است.»