برهان خبر- «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه امروز - پنجشنبه - گفت، روسیه آماده است تا با دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا در مورد اوکراین رایزنی کند و امیدوار است کاخ سفید دلایل اصلی این درگیری را بررسی کند.
به گزارش برهان خبر، لاوروف در یک کنفرانس مطبوعاتی برای رسانههای روسی و خارجی گفت: «من بسیار امیدوارم که دولت ترامپ، از جمله نماینده ویژه ترامپ در اوکراین و روسیه، کیت کلاگ، به ریشههای درگیری دست یابد. ما همیشه آماده رایزنی هستیم.»
به گفته لاوروف، روسیه هیچ توهمی در مورد دولت آینده ترامپ ندارد. او افزود: «آمریکاییها بودند که رابطه خود را با روسیه قطع کردند، و اکنون توپ در زمین آنهاست.»
به باور وزیر خارجه روسیه، حمایت علنی «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه دولت بایدن از جنگ در اوکراین ناشی از مزایای مالی و اقتصادی درک شده برای ایالات متحده است.
نه به «آتشبس»
وزیر امور خارجه روسیه گفت که دستیابی به «آتشبس» مدنظر غرب در مناقشه اوکراین راهی به جایی نمیبرد و روسیه به این گفتوگوهای بیهوده درباره حل و فصل راضی نخواهد شد.
لاوروف گفت: «ما نمیتوانیم به یک گفتوگوی بیهوده بسنده کنیم. تاکنون تنها چیزی که میشنویم صحبت در مورد لزوم دستیابی به نوعی آتشبس است... آتشبس، راه به جایی نمیبرد... ما به توافقهای حقوقی نهایی نیاز داریم که همه شرایط را برای تضمین امنیت روسیه و منافع مشروع امنیتی همسایگانمان برطرف کند. اما در شرایطی که عدم امکان نقض این توافقها، به روشی حقوقی بینالمللی، تثبیت شده باشد.»
وزیر خارجه روسیه افزود: «هیچکس واقعا این واقعیت را پنهان نمیکند که آتشبس ضروری است تا زمان برای پمپاژ سلاح به کییف خریده شود.»
به گفته لاوروف، روسیه هیچ پیش شرطی برای مذاکره ندارد. او همچنین گفت اگر اوکراینیها میخواهند «رئیسجمهور قانونی» داشته باشند، باید انتخابات برگزار کنند.
لاوروف همچنین در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: «نکته اصلی انتخاب یک تیم مذاکرهکننده برای رژیم کییف نیست، بلکه مقابله با ریشههای این بحران است که میخواهیم آن را از بین ببریم.»
او در ادامه با بیان اینکه غرب نتوانسته روسیه را منزوی کند، افزود: «اتحادیه اروپا قول داد از کییف حمایت کند، اما هیچ چیز برای همیشه دوام نمیآورد. اروپا طعمه سیاست ایالات متحده برای حذف همه رقبا شده است. همچنین چین از نظر تجارت با روسیه، جایگزین اروپا و گروه هفت شده است.
وزیر خارجه روسیه همچنین گفت که روسیه آماده گفتوگو با کشورهای غربی است. لاوروف گفت: «ما [روسیه] آماده هستیم، همانطور که بارها گفتهایم، با همه نمایندگان غربی که آماده گفتوگوی برابر هستند، به دنبال تعادل منافع و توافقهای متقابل سودمند هستیم.»
او خاطرنشان کرد که چنین نمایندگانی از جمله اسلواکی و مجارستان وجود دارند. لاوروف افزود، سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم در تلاش هستند تا مذاکرات اعتماد را با مسکو آغاز کنند، اما تعداد کمی از آنها شجاعت انجام این کار را دارند.
گفتوگو با مقامات جدید سوریه در مورد مسائل منطقهای
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه امروز گفت روسیه علاقهمند به گفتوگو با مقامات جدید سوریه در مورد مسائل منطقهای است.
لاوروف گفت: «روسیه از طریق هیات دیپلماتیک خود با مقامات جدید سوریه تماس دارد و در حال حاضر در حال گفتوگو درباره مسائل مربوط به تضمین امنیت شهروندان روسیه و عملکرد ایمن سفارت خود است.»
لاوروف در این کنفرانس مطبوعاتی برای رسانههای روسی و خارجی گفت: «ما علاقهمند و آماده گفتوگو در مورد سایر موضوعات روابط دوجانبه و موضوعات دستور کار منطقه هستیم.»
وزیر خارجه روسیه گفت مسکو انتظار دارد همکاری اقتصادی با مقامات جدید سوریه از سر گرفته شود.
این دیپلمات ارشد روس همچنین با بیان اینکه همه گروههای سیاسی و قومی مذهبی باید در انتخابات سوریه شرکت کنند، گفت: «روسیه آماده کمک به روند سیاسی است.»
نمیتوان اجازه فروپاشی سوریه را داد
لاوروف افزود: «نباید اجازه داد سوریه از هم بپاشد. برخی این را دوست دارند.»
وزیر خارجه روسیه افزود: «سوریه نباید تقسیم شود و اسرائیل نباید امنیت خود را به هزینه دیگران تامین کند. نمیتوان اجازه فروپاشی سوریه را داد، علیرغم اینکه برخی خواهان آن هستند. ما همچنین نگرانیهای امنیتی مشروع ترکیه در مرز سوریه را درک میکنیم.»
در همین حال وزیر خارجه روسیه گفت «احمد الشرع» معروف به «ابو محمد الجولانی» رهبر تحریر الشام که قدرت را در دمشق به دست گرفته، روابط سوریه با روسیه را طولانیمدت و راهبردی توصیف کرده و «ما از این رویکرد حمایت کرده و آن را تایید میکنیم.»
لاوروف گفت: «روسیه نگرانیهای رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه را در مورد امنیت مرزها درک میکند، اما سوریه باید حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت خود را حفظ کند. همچنین ایالات متحده به طور غیرقانونی مناطق سوریه را با که دارای ذخایر اصلی نفت و خاک غنی است، اشغال کرده است. همه کشورها خطرات امنیتی را که ایالات متحده ایجاد میکند، درک میکنند؛ این با بیش از ۲۰۰ پایگاه نظامی آن در کشورهای مختلف برجسته شده است.
به گفته لاوروف، غرب بر مقامات جدید در سوریه فشار میآورد تا همکاری با روسیه را متوقف کنند که این امر بیادبی دیپلماتیک است.
روند آستانه و انتخابات سوریه
وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت روسیه، ترکیه و ایران توافق کردهاند که فرمت آستانه میتواند نقش مفیدی در مرحله کنونی پس از تغییر قدرت در سوریه ایفا کند.
لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی خود گفت: «موضع ترکیه، ایران و روسیه این است که فرمت آستانه ممکن است نقش مفیدی در مرحله کنونی ایفا کند. به خصوص که کشورهای عربی به طور سنتی به عنوان ناظر در کار آن شرکت میکنند.»
سرگئی لاوروف همچنین گفت همه گروههای سیاسی و قومی باید در انتخابات سوریه شرکت کنند و روسیه آماده است تا روند سیاسی را تسهیل کند.
او افزود: «همه کشورهای پیشرو بر لزوم انجام این کار به گونهای تاکید میکنند که روند فراگیر باشد تا همه گروههای سیاسی و قومی مذهبی مردم سوریه بتوانند در آن، در مبارزات انتخاباتی و خود انتخابات شرکت کنند. روند دشواری است، یک بار دیگر تکرار میکنم، اما ما آمادهایم این روند را از جمله در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل در قالب آستانه تسهیل کنیم. فراسیون روسیه به همراه ترکیه و ایران با مشارکت تعدادی از کشورهای عربی آماده ایفای نقش حمایتی در تحکیم همه فرآیندها در سوریه و سازماندهی انتخابات به گونهای است که همه آنها را به رسمیت بشناسند.»
پیشنهاد فرانسه برای مذاکره بدون حضور اوکراین
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت، فرانسه چندین بار از طریق کانالهایی به روسیه پیشنهاد داد تا بدون مشارکت کییف در مورد اوکراین گفتوگو کند.
لاوروف در یک کنفرانس مطبوعاتی برای رسانههای روسی و خارجی گفت: «همکاران فرانسوی ما چندین بار از طریق کانالهایی با ما تماس گرفتند و خواستار برقراری گفتوگو در مورد مسئله اوکراین شدند. اتفاقا بدون حضور اوکراین.»
وزیر خارجه روسیه گفت: «چنین سیگنالهایی از پاریس به گونهای منتشر شد که گویی مغایر با قانون غرب در مورد ممنوع بودن حرف زدن درباره اوکراین بدون حضور اوکراین است. در عین حال فرانسه آغازگر اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین است و سربازان اوکراینی را آموزش میدهد. چنین رفتار مبهمی باعث میشود آنچه را که به ابتکار همکاران فرانسوی ما در حال رخ دادن است، جدی نگیریم.»
مراکز تصمیمگیری در کییف میتواند هدف باشد
لاوروف در ادامه اظهاراتش گفت مسکو اهداف را برای تخریب در خاک اوکراین بر اساس تهدیدات علیه روسیه انتخاب میکند و اینها همچنین میتوانند مراکز تصمیمگیری در کییف باشند.
سرگئی لاوروف تأکید کرد: «هدف ما منحصرا تأسیسات نظامی، مجتمع نظامی-صنعتی و سایر تأسیسات مرتبط با تأمین نیروهای مسلح اوکراین است.»